Sunday, October 22, 2006


Ei työelämän irtosuhteille

Vuokratyön osuus työvoimasta on jo pitkään kasvanut Suomessa. Euroopan Unionin edellisen laajentumisen yhteydessä rajoitettiin työvoiman vapaata liikkuvuutta uusista jäsenmaista vanhoihin jäsenmaihin kahden vuoden siirtymäajalla, joka päättyi tänä vuonna. Kuten saimme havaita, mitään ryntäystä esimerkiksi Suomen työmarkkinoille ei siirtymäajan jälkeen uusista jäsenmaista tullut, mutta tällä protektionistisella teolla tehtiin työmarkkinoille karhunpalvelus. Vuokratyövoimayritykset tulivat entistäkin yleisimmiksi työvoiman liikkuvuuden rajoituksia kierrettäessä niiden kautta.

Joillekin ihmisille lyhytaikaiset työsuhteet ovat elämäntilanteeseen parhaiten sopiva ratkaisu, mutta yhä useampi työntekijä joutuu vasten tahtoaan pätkätöidenketjuun, kun vakituista työpaikkaa ei löydy. Huolestuttavaa on, että työnantajat siirtävät myös vakituisia työsuhteita vuokrayritysten hoidettavaksi. Emme ole kovinkaan kaukana siitä, että esimerkiksi kauppojen kassat ja hyllyttäjät ulkoistetaan kokonaan. Työntekijät kenties pysyvät samoina, mutta palkka ja työehdot muuttuvat, ja eivät suinkaan parempaan suuntaan.

Yksi vuokratyön ongelmista on sen pätkäluonteisuus, mutta pahin ongelmista on työntekijöiden ja työnantajan välisen suhteen puuttuminen. Usein vuokratyöntekijä ei ole työpaikan työterveydenhuollon tai työsuojelun piirissä. Kammottavinta kaikessa, hänelle ei makseta työstä samaa palkkaa kuin suoraan työantajan palveluksessa olevalle työntekijälle.

Vuokratyön viidakkoon on luotava säännöt, jotka turvaavat vuokratyöntekijän aseman ja poistavat tämänhetkisen työmarkkinoiden epätasa-arvon pysyvien- ja vuokratyöntekijöiden välillä. Vuokratyöntekijän palkan ja työsuhteeseen kuuluvien etuuksien on oltava käytännössä samat kuin työpaikkaan pysyvässä työsuhteessa olevien työntekijöiden. Tämä on myös työnantajien etu, sillä nykyisen menon jatkuessa tulemme huomaamaan, että työntekijän ja työnantajan välisen suhteen puuttuessa työntekijät eivät sitoudu työhönsä samalla panoksella kuin vakituisessa työsuhteessa olevat. Osittaisella palkalla saa osittaisen työpanoksen.

Työsopimuslakia on muutettava siten, että vuokratyöyrityksille asetetaan velvollisuuksia työntekijöitään kohtaan. Vuokratyöntekijöille on taattava vakituinen työsuhde vuokratyöyritykseen, jolloin työntekijälle maksetaan takuupalkkaa niiltä jaksoilta, jolloin vuokratyönantajalla ei ole tarjota listallaan olevalle työntekijälle töitä. Vuokratyöntekijöiden onkin tulevaisuudessa oltava pysyvässä työsuhteessa työvoimaa vuokraavaan yritykseen.

Kolumni julkaistu venäjäksi käännettynä Spektr Nedeli -viikkolehdessä.

Kuva: http://www.palkkatyolainen.fi/pt2006/pt0601/ala0601.html

0 Comments:

Post a Comment

<< Home