Tuesday, December 12, 2006


"Unelmien joulu"

Vuosi sitten joululomalla löysin vanhoista arkistoistani kouluaineen viidenneltä luokalta. Laman ensivuosina 90-luvun alussa kirjoittamani aineen aihe oli ”Unelmien joulu”. Aloitin aiheen tunnelmoimalla joulusta rakkauden ja perheen kesken vietetyn rauhoittumisen aikana. Maalailin kirjoituksessa maisemaa perheestä kävelyllä aattoiltana isovanhempien luokse kauniiden, hiljalleen leijuvien lumihiutaleiden todistaessa ikäpolvien välistä ymmärrystä joulun merkityksestä. Kirkkaassa tähtitaivaassa, kenkien alla narisevassa pakkaslumessa, ihmisten kotien ikkunoista välittyvässä lämmössä ja läheisimpien ihmisten kanssa olemisessa oli unelmieni joulun elementit. Päästyäni kirjoituskonseptin puoleenväliin päädyin dramaattiseen lauseeseen: ”Todellisuudessa ei kuitenkaan ole näin”. Jouduin harmoniasta jouluvalmisteluiden kiireen ja joulun kaupallisuuden aiheuttamaan ahdistukseen. Aineen loppuun opettajani oli kirjoittanut arvosanaksi yhdeksän ja kiittänyt hyvästä tunnelmoinnista. Vieläkään en ole varma tarkoittiko opettaja aineen alku- vai loppuosaa.

Sittemmin joulun kaupallisuus ei ole ainakaan vähentynyt. Ilman ei-mainoksia lappua ovessani hukkuisin eteisessäni tähän vuodenaikaan mainosjulkaisujen luomiin tarpeisiin. Suurimmat paineet mainonnalla luodaan lapsiperheille. Lapset pitävät mainospostia lahjaehdotuksina joulupukilta ja aikuiset lukevat lehdistä, että tänä jouluna suomalainen käyttää lahjoihin tutkimuksen mukaan 320 euroa. Kiireen tuntua saadaan, kun kolmannes naisista ja puolet miehistä on joululahjaostoksilla jouluviikolla. Suuriosa kaupanalan työntekijöistä voi katsoa Joulurauhanjulistuksen sitten kotona videolta. Ihmisten palvellessa markkinoita, eikä päinvastoin, vain harva onnistuu löytämään harmoniaa ennen varsinaisen jouluaatoniltaa.

EK:n toimitusjohtaja toivotti hyvät joulut suomalaisille yhtymällä julkistetun globaalisaatioraportin huoleen, jonka mukaan hyvä taloustilanne tuudittaa nyt suomalaisia liialliseen hyvänolon tunteeseen. Joustojen lisääminen paikallisilla sopimuksilla sekä eläkejärjestelmän rahoituspaineiden hillintä ovat hänestä tärkeitä edellytyksiä hyvälle talouskehitykselle. Hyvä taloustilanne ei näy ainakaan minun kukkarossani. Siitä huolimatta, ettei minulla ole laittaa vuokran verran rahaa joululahjoihin aion ohittaa ahdistuksen ja nauttia ”Unelmien joulun” alkuosasta. Parhaita lahjoja ei mitata rahassa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home