Tuesday, March 06, 2007


Feminismiä työelämään

Miehet ja naiset eivät ole samanarvoisessa asemassa työmarkkinoilla. Palkkatasa-arvosta säädettiin laki vuonna 1963, mutta silti naisen euro on 83 senttiä miehen eurosta. Näin on, jos katsotaan kaikkia naisten ja miesten palkkoja. Jos katsotaan eroja joidenkin alojen sisällä, niin saadaan erilainen tulos, kuten Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tutkimuksessa.

EK on todennut, että palkkaerot johtuvat suoraan siitä, että naiset ja miehet tekevät Suomessa työtä niin sukupuolittain jakautuneilla työmarkkinoilla (nais – ja miesvaltaiset alat). EK kääntää siis mielellään palkkaerot naisten ja miesten välillä uravalinnasta tai koulutuksellisista lähtökohdista johtuvaksi ja siksi mitättömäksi. Asia ei ole näin.

Naisvaltaisilla aloilla on järjestäen alemmat palkat kuin miesvaltaisilla aloilla. Erityisesti tämä näkyy suurilla naisvaltaisilla sosiaali- ja terveysaloilla. Tästä ei voi syyttää ainoastaan naisvaltaisten alojen kehnoa palkanneuvottelukykyä, järjestäytymisastetta tai edunvalvontaa. Kyse on vakavasta rakenteellisesta ongelmasta ja myös yhteiskunnallisista valtasuhteista. Työmarkkinoiden eriytymistä nais - ja miesvaltaisiin aloihin tulee vähentää ja se ei tapahdu päivittelemällä. Julkisella sektorilla yhtä pitkän ja laajan (AMK) koulutuksen saaneet sairaanhoitaja ja insinööri saattavat saada hyvinkin erilaista palkkaa. Insinöörien mediaanipalkka on julkisellakin sektorilla usein lähempänä 3000 euroa, kun taas sairaanhoitaja kamppailee lisineen yleensä 2000 eurossa. Julkisen sektorin palkat ovat jääneet jälkeen yksityisestä sektorista ja tämä näkyy erityisesti naisten palkoissa.

Palkkasyrjintä tulee poistaa ja työn vaativuuteen nähden alipalkattujen ammattialojen palkkauksen jälkeenjääneisyys on korjattava. Tavoitteen toteutumiseksi on edistettävä työehtosopimusrajojen yli tehtävää työn vaativuuden arviointia. Samapalkkaisuusohjelman toteuttamiseksi palkkoja on naisvaltaisella julkisella sektorilla kokonaisvaltaisesti nostettava ja tähän on varattava kuntien ja valtion budjeteissa selkeästi lisää määrärahoja.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home